08.12.2023
Home » Novosti » Ponude za zemljište

Ponude za zemljište

Borba za lišansko polje

Osam ponuda pristiglo je na natječaj Općine Lišane Ostrovičke za davanje u zakup 208 hektara poljoprivrednog zemljišta. Po dvije ponude su pristigle iz Varaždina, Benkovca i Lišana Ostrovičkih, te po jedna iz Zadra i Kaštel Novog. Pobjednik natječaja dobiva zemljište u zakup na rok od 20 godina s tim da ga ne smije davati u podzakup, mora ga obrađivati i obavezan je u roku od tri godine krenuti u provođenje svog poljoprivrednog programa.

– Početna cijena zakupnine je 109.000 kuna godišnje. Zakupac će morati plaćati i 25 posto troškova održavanja sustava za navodnjavanje kada se on izgradi. Osobno očekujem da će na natječaju pobijediti najbolji, najkvalitetniji, najpouzdaniji kandidat koji će to zemljište obrađivati. Od obrađenog zemljišta imat će koristi zakupac, stanovnici Lišana Ostrovičkih i Općina, kaže načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević.
Otvaranje ponuda bit će početkom idućeg tjedna. Prvo će natječajna komisija izabrati najboljeg kandidata nakon čega njegovu ponudu treba prihvatiti Općinsko vijeće. Zatim vijeće sve ponude zajedno s odlukom o najpovoljnijem kandidatu šalje Ministarstvu poljoprivrede na davanje suglasnosti. Prije konačnog potpisivanja ugovora suglasnost za natječaj treba dati i Županijsko državno odvjetništvo. U Općini očekuju kako bi cijela procedura mogla biti gotova za nekoliko mjeseci.
Stavljanjem potpisa na papir konačno bi se završila saga o lišanskom polju koje već godinama najvećim dijelom stoji neobrađeno i tijekom zimskih mjeseci potopljeno. Hrvatske vode imale bi interes izgraditi sustav navodnjavanja kada se zna krajnji korisnik. Započeo bi i ozbiljniji gospodarski razvoj ovog nerazvijenog dijela Zadarske županije, a priče kako su se nekad s tog polja dnevno izvozila dva šlepera mrkve u Njemačku, možda ponovno postanu stvarnost.

Skip to content