23.05.2024
Home » Kultura video » I. CVITARIJADA u Nadinu

I. CVITARIJADA u Nadinu

Mirko Kalcina Baćo – pobjednik 1. CVITARIJADE u Nadinu

U subotu, 5. siječnja 2008. god. je u Nadinu u organizaciji “KUD-a Nadin” održana Prva CVITARIJADA na prostoru Južne Hrvatske – točnije na prostoru Bukovice i Ravnih kotara. U konkurenciji od 10-ak izvođača pobjedu je odnio Mirko Kalcina Baćo iz Lišana Ostrovičkih i time stekao titulu “Najbolji cvitaraš od Nina do Knina 2008.”
Riječ je o natjecanju u izvođenju etno skladbi na usnoj harmonici – instrumentu, na ovim prostorima poznatijim pod nazivom “cvitare”. Cvitare su od davnina tradicionalan instrument, koji je bio neizostavna pratnja, u raznim prigodama “igranja kola” u Ravnim kotarima i Bukovici. Danas ovu tradiciju njeguju mnogobrojna folklorna društva iz ovog kraja, pa je ovaj festival bio prigoda za dodatnu promociju ovog instrumenta i etno baštine ovog prostora uopće.
Posebnost ovog natjecanja je bilo i sudjelovanje 80-godišnje “cvitarašice” bake Anke Perinić iz Vrsi.
U ovoj manifestaciji, van natjecateljske konkurencije, sudjelovao je i Tomislav Goluban iz Zaboka, sudionik Svjetskog prvenstva usne harmonike u Njemačkoj. Na svojoj harmonici svira pretežno blues glazbu, tako da je ovo za njega, kako kaže, novo, ali pozitivno iskustvo.
Jedan od natjecatelja bio je poznati narodni guslar Dane Jurić, koji je u pauzi između natjecateljskog izvođenja skladbi i službenog bodovanja, uz zvuke gusli po prvi put izveo povijesnu pjesmu o Nadinu od 1. do 21. stoljeća, koju je napisao nadinjanac Dragan Brzoja.
U neslužbenom dijelu još su nastupili i narodni diplar Nediljko Madžar, te duet u “orzenju” Šime Margarin i Šime Odžaković Mime.
Multimedijalna dvorana u Nadinu bila je pretijesna da te večeri primi sve zainteresirane za ovaj događaj, koji su i nakon formalnog dijela, uz bogat domjenak s tradicionalnim nadinskim jelima, uz pjesmu i “cvitare” ostali do dugo u noć.
Organizatori su uz zahvalu, svima uputili poziv za viđenje i dogodine, jer je cilj da ovo natjecanje, ovaj festival “cvitara”, postane tradicionalan.

Skip to content