26.05.2024
Home » Novosti » Kultura » Izložba

Izložba

U Gradskoj loži predstavljen projekt

Tradicionalnim znanjima i modernim vještinama do razvoja i prosperiteta naziv je izložbe koja je danas otvorena u Gradskoj loži u Zadru i na kojoj su izloženi unikatni suveniri koje su napravile žene s područja Lišana Ostrovičkih, Vukšića i Bulića.
Izložba je završna faza istoimenog projekta kojeg je Općina Lišane Ostrovičke provela u partnerstvu s Gradom Benkovcem, vrijednog 87,8 tisuća eura od čega je 85 posto bespovratnih sredstava iz pretpristupnog natječaja IPA IV – Lokalna partnerstva za zapošljavanje.
– Mi sami znamo da kad odemo izvan naše županije želimo kupiti nešto što će nas podsjećati na kraj gdje smo bili.Svaki suvenir koji se nalazi na ovoj izložbi je unikat i njih bi trebalo staviti u prodaju kako bi bili dostupni sve većem broju turista koji dolaze na naše područje. Na taj način bi i oni koji ih proizvode ostvarili zaradu, živjeli od svoga rada, što je i svrha ovog projekta, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić koji je otvorio izložbu.
Županovu ideju u djelo planira provesti ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš.
– Ovi suveniri uskoro će se naći na prodaji u suvenirnici Narodnog muzeja Zadar u Gradskoj straži. Prostor je spreman i trebamo samo dogovoriti detalje s načelnicom Lišane Ostrovičke Ivanom Dević, rekla je Peroš i dodala kako je ovo primjer dobre suradnje između lokalne zajednice i EU.
Načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević kazala je kako su Lišane Ostrovičke najistočnija općina Zadarske županije, dislocirana, bez vode te se ovim projektom nastojalo pružiti smjernice za socijalni i gospodarski oporavak.
– Na našem području ima 160 obiteljskih gospodarstava od kojih je samo pet aktivno. Postavili smo pitanje zašto je stanje takvo. Primijetili smo da su nisko obrazovani, imaju loše marketinške aktivnosti i uopće ne predstavljaju svoje proizvode, rekla je Dević i nastavila:
– U sklopu projekta održano je pet radionica na kojima je sudjelovalo dvadeset žena. Žene su nosioci obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iako niti jedna nije vlasnik. One prenose znanja i vještine i prerađuju proizvode na tradicionalan način. Želja nam je bila pokazati im da malim angažmanom i sjecanjem novih znanja i vještina mogu svoje proizvode učiniti konkurentnijima na tržištu. Na taj način želimo potaknuti samozapošljavanje i poticati poduzetničku svijest.

Skip to content