04.12.2023
Home » Novosti » GSS intervenirao

GSS intervenirao

GSS intervenirao u općini Lišane Ostrovičke

Zbog obilnog snijega i niskih temperatura koje su pogodile cijelu zemlju pa tako i Zadarsku županiju, zadarski gorski spasioci imali su pune ruke posla na gradskim i prigradskim cestama, a nekoliko intervencija odradili su i u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji.
Nakon brojnih intervencija na poziv vozača zarobljenih u snijegu zajedno s njihovim limenim ljubimcima tijekom proteklog vikenda, GSS-ovci su radno nastavili i ovaj tjedan.
– I u ovaj tjedan ušli smo s aktivnostima u vidu pomoći i spašavanja na širem području Zadarske županije, a samo u ponedjeljak gorski spasioci su djelovali u nekoliko navrata izvan svojih redovnih aktivnosti. Nisu spašavali, nego su pomagali – rekao je Davor Divković, tajnik GSS-a stanice Zadar, pojasnivši kako su spasioci primjerice dostavili neophodne namirnice stanovnicima snijegom i ledenim pokrivačem odsječenih sela i zaseoka Općine Lišane Ostrovačke. Zbog nevremena koje je u tom dijelu županije vladalo, do mještana su se probijali koristeći specijaliziranu skijašku opremu.
– Spasioci su namirnice nosili u ruksacima na leđima, a kretali su se koristeći turno-skije. Uz pomoć Ivane Dević, načelnice općine, obišli su mještane, a nakon što su se uvjerili kako su svi dobro, krenuli smo u nove pothvate – rekao je Divković dodajući kako je prvi tim GSS-a Zadar tada dobio dojavu iz zaseoka Ivkovići kod Đevrsaka u susjednoj županiji da je potrebno jednu staricu prevesti u Zadar.
– Nazvao nas je sin 91-godišnje starice i molio da mu staru i bolesnu majku prevezemo k njemu u Zadar kako bi mogao skrbiti o njoj. Stoga su pozvana još dva tima iz Zadra, pa su zajedno, njih 16 spasioca, transportirali 91-godišnjakinju u snježnim nosilima “akja” do očišćene ceste i službenih vozila HGSS-a, istaknuo je Divković napominjući kako niti za jednu poduzetu akciju GSS-ovci nisu zaprimili poziv od Županijskog centra 112, već na svoje privatne mobilne telefone.
Stoga je Divković još jedanput apelirao na lokalno stanovništvo, ali i turiste, da u slučaju nužde zovu broj 112 na kojem će dobiti pravovaljane informacije i biti upućeni na odgovarajuće žurne službe sustava zaštite i spašavanja Republike Hrvatske.
– U cilju pravovremenog odgovora HGSS Stanica Zadar ulaže napore glede izgradnje i uspostave Županijskog centra HGSS-a Zadar zajedno s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom, istaknuo je Divković napominjući kako je u budućem centru na području Gaženice planiramo i 24-satno dežurstvo jednog spasilačkog tima.

gss

Skip to content