22.06.2024
Home » Novosti » Kultura » Europa financira hrvatski vez

Europa financira hrvatski vez

PRIJAVITE SE Europa financira hrvatski vez

Općina Lišane Ostrovičke preko sredstava programa IPA IV – lokalna partnerstva za zapošljavanje faza 3, a kroz projekt “Tradicionalnom proizvodnjom i modernim vještinama do razvoja i prosperiteta” organizira različite kreativne radionice – od tečajeva krojenja i šivanja, aranžiranja i dekoriranja, hrvatskog tradicionalnog veza, oslikavanja stakla i izrade decoupagea.

– Sve je potpisano, a odobreno nam je oko 90 tisuća eura sredstava koje trebamo utrošiti kroz godinu dana. Radionice, koje su besplatne za sve sudionike, održavat će se kroz proljeće i na jesen. Prva radionica sa izradom decoupagea započinje ovaj petak.

U sklopu tog tečaja će dio vremena biti posvećen i „chabby chic“ načinu restauriranja odbačenog namještaja koji je u posljednje vrijeme vrlo popularan. Molimo mještane s prostora općine Lišane Ostrovičke te mjesta Vukšić i Bulić zainteresirane za sudjelovanje na radionicama da se jave u Općinu Lišane.

Radionice će se organizirati u popodnevnim satima radnim danom i vikendima – kaže načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević koja uz pomoć projekt menadžerice Ivane Mamić neprestano radi na projektima koje kandidira na natječajima za sredstva iz europskih fondova.

Siromašna općina, koja ima proračun od svega 2,5 milijuna kuna, na taj način nastoji potaći revitalizaciju stanovništva i zaustaviti iseljavanje. Sredstva od IPA-e IV će proračun povećati na nešto više od 3 milijuna kuna.

Radionice su uglavnom namijenjene za žene srednje i starije životne dobi, najmanje aktivnu populaciju Lišana u društvenom i gospodarskom životu.

Proljetne tečajeve će proći skupina od 26 žena, koje uglavnom imaju registrirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva. – One i njihove obitelji proizvode vrhunski sir, maslinovo ulje, rakije, ručne radove i ostalo, ali nude to u neatraktivnoj i neadekvatnoj ambalaži.

Na ovim će radionicama naučiti kako da naprave atraktivnu i originalnu ambalažu, a mi ćemo im pomoći i sa promocijom na eko etno sajmovima po Zadarskoj, a možda i susjednim županijama – dodaje načelnica Dević uz napomenu kako je krajnji cilj poticanje samozapošljavanja.

Na radionicama, koje traju od 15 do 60 sati i održavat će se u prostorijama OŠ Lišane, sudjelovat će i tri radna terapeuta Doma za psihički bolesne odrasle osobe iz Zemunika, ali i ravnateljica Doma Davorka Krnčević.

Oni će se također obučavati i kasnije organizirati slične radionice za korisnike svoje ustanove. Tečajeve će održavati stručni predavači iz zagrebačkog Mega – Colora te Pučkog otvorenog učilišta iz Zadra i Zagreba. Za sve sudionice s područja Općine Lišane organiziran je i besplatni prijevoz na radionice

Skip to content