18.07.2024
Home » Kultura video » 3. CVITARIJADA u Nadinu

3. CVITARIJADA u Nadinu

KUD Pridraga i KUD Lišane

Mirko Kalcina Baćo iz Lišana Ostrovičkih – “Najbolji cvitaraš od Nina do Knina 2010″
U subotu, 2. siječnja 2010. god. s početkom u 18 sati u Nadinu je u organizaciji
“KUD-a Nadin”, a pod pokroviteljstvom grada Benkovca održana Treća CVITARIJADA – natjecanje u izvođenju etno skladbi na usnoj harmonici – instrumentu, na ovim prostorima poznatijim pod nazivom “cvitare”.
Festival je održan pred oko tisuću gledatelja u velikom šatoru u dvorištu Osnovne škole, a nastupilo je 16 ponajboljih “cvitaraša” od Nina do Knina.
U zaista oštroj konkurenciji, među vrsnim i iskusnim “cvitarašima” pobijedio je Mirko Kalcina Baćo iz Lišana Ostrovičkih. Drugo mjesto pripalo je Branku Narančiću Baći iz Pridrage, a treće Josipu Pinčiću Badži iz Zemunika Donjeg.
Pobjednike je odredilo prosudbeno povjerenstvo koje su sačinjavali sudionici svjetskog prvenstva u sviranju usne harmonike, “World Harmonica Festivala 2009″ , u sastavu: Dane Jurić, Živko Vinketa, Mile Nimac, Ive Grbić, Ante Zrilić i Branko Tokić.
Zanimljivost i ovogodišnje Cvitarijade bio je nastup najstarije cvitarašice u Hrvata, 82-godišnje Anke Perinić iz Vrsi, ali ovaj put valja istaknuti i najmlađeg cvitaraša (nastup izvan konkurencije) 10-godišnjeg Jole Sakića s zadarske Ploče, što je garancija da ovaj tradicijski instrument neće izumrijeti.
Na Cvitarijadi je uz brojne goste iz svih KUD-ova Zadrske županije nastupio i poznati hrvatski blues glazbenik Tomislav Goluban, koji je radi svoje podrške od samih početaka ove manifestacije proglašen kumom Cvitarijade.
Bilo je tu i svirača na raznim tradicijskim glazbalima ovih prostora, a publiku je najviše “zapalio” poznati narodni guslar Dane Jurić, koji je osim guslanja i vrstan cvitaraš, što dokazuje njegovo 5. mjesto na spomenutom svjetskom festivalu. Prije početka manifestacije publici je bio premijerno prikazan dokumentarni film s tog festivala.
Valja također istaknuti impresivnu scenografiju kombiniranu tradicijom i suvremenošću. Bina je bila dekorirana mnoštvom tradicijskih predmeta, a s druge strane cijeli događaj praćen je posebnim video efektima, što je nastupe natjecatelja činilo još atraktivnijim.
Medijski pokrovitelji bili su Zadarski list, Portal e-Zadar, Radio Benkovac i Narodni radio, a uspješno trosatno vođenje cjele priredbe odradili su voditelji Anđela Marić i Mihovil Mijo Brkić.
Nakon završetka službenog dijela druženje je nastavljeno uz bogati domjenk s tradicijskim jelima ovog kraja, uz zahvale domaćinu i organizatoru za još jedan uspješan folkloraški događaj.
Natjecatelji: Anka Perinić (Vrsi), Danica Smolić (Debeljak), Šime Radović (Vir), Šime Šarlija Duja (Jesenice), Marko Alić (Poličnik), Marko Tadić (Vukšić), Marijan Kamber (Popovići), Ante Pinčić (Zemunik Donji), Miroslav Ninčević (Vir), Vinko Crnjak (Podgradina), Slavko Kokić (Pridraga), Joso Nimac (Lišane Ostrovičke), Josip Pinčić Badža (Zemunik Donji), Mirko Kalcina Baćo (Lišane Ostrovičke), Milan Ožaković (Nadin) i Branko Narančić Baćo (Pridraga)
Nastupi izvan konkurencije: KUD “Nadin”, KUD Sv. Kata i mladi cvitaraš Jole Sakić (10 g.), Muški pjevači: KUD “Luzarica” – Pridraga i KUD “Sv. Nikola Tavelić” – Lišane Ostrovičke, Guslar Dane Jurić, Diplar Mile Nimac iz Lišana Ostrovičkih, Svirači na dvojnicama: Joso Nimac iz Lišana Ostrovičkih i Šime Tokić iz Popovića, Blues glazbenik i shoman Tomislav Goluban

Skip to content