18.07.2024
Home » Novosti » Kultura » 2. večer ojkanja
2. večer ojkanja

2. večer ojkanja

Održana 2. večer ojkavice u Lišanima

Dvanaest KUD-ova sudjelovalo je na 2. večeri ojkavice, rere, gange, gusle, diple i dvojnice koja je održana u Lišanima Ostrovičkim u subotu. Glavni dio večeri – očuvanja nematerijalne kulturne baštine bio je posvećen ojkanju koje je UNESCO stavio na listu zaštićene kulturne baštine, a lišanskom KUD-u “Sveti Nikola Tavelić” dodijelio povelju nositelja znanja o njemu. Događaj je organizirao KUD “Sveti Nikola Tavelić” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Zadarske županije i Općine Lišane Ostrovičke.

Lišanci su do prije dvije godine organizirali smotre folklora kojih je održano dvanaest. Kada je UNESCO zaštitio ojkavice i članovi KUD-a dobili povelju nositelji njenog znanja, predsjednik KUD-a Joso Nimac obećao je tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor da će organizirati večer ojkavice od Sinja, Nina do Brinja. Prva je održana lani, a ove godine se nastavilo.

– Mi ne ojćemo, mi orzemo. Više vridi za turizam orzanje nego stotine štandova s ćevapima. Njih ima svudi, a orzanje je teško naći. Dok je nas starijih još će ga biti, a posle kad dođu mlađi slabo, kaže Nimac.

Nažalost turista je u subotu u Lišanima bilo malo teje još jednom propuštena izvrsna prilika da se goste upozna s našom tradicijom i običajima kojih nema u njihovoj zemlji. Šteta jer bi oni sigurno uživali u svježoj atmosferi lišanske subotnje večeri dok kršni momci u trećoj životnoj pokazuju koliko snage ima u njihovom glasu i plućima jer orzanje traje tako toliko dugo koliko izvođačima izdrži dah. Stari lavovi iz Lišana i drugih mjesta Dalmatinske zagore su pokazali još jednom da mogu i znaju. Načelnica Općine Lišana Ostrovičke Ivana Dević s pravom je ponosna na svoje mještane:

– Ojkanje smo preuzeli od predaka, a posudili od naše djece. Naša je obveza da ga očuvamo i drago mi je što su Lišanci očuvali ono što je tradicionalno i što im stoljećima pripada.

Na 2. Večeri ojkavice, rere, gange, gusle, diple i dvojnice nastupali su: KUD “Sveti Nikola Tavelić” Lišane Ostrovičke, KUD “Udruga Miljevci” Miljevci, KUD “Vinac” Stankovci, KUD “Gradina” Polača, narodni guslar Dane Jurić, KUD “Komaštre” Ogorje, KUD “Sidraga” Tinj, KUD “Luzarica” Pridraga, KUD “Andrija Matijaš – Pauk” Rastovac, KUD “Nadin” Nadin, KUD “Promina” Promina, KUD “Sv. Ante kraljice” Danilo.

 

Skip to content