24.04.2024
Home » Kultura video » 2. CVITARIJADA u Nadinu

2. CVITARIJADA u Nadinu

Joso Nimac – svirač na dvojnicama
 

NADIN – U subotu, 3. siječnja 2009. god. s početkom u 17 sati u Nadinu je u organizaciji “KUD-a Nadin” održana Druga CVITARIJADA – natjecanje u izvođenju etno skladbi na usnoj harmonici – instrumentu, na ovim prostorima poznatijim pod nazivom “cvitare”.
Festival je održan pred oko tisuću gledatelja u velikom šatoru u dvorištu Osnovne škole, a nastupilo je 20 ponajboljih cvitaraša od Nina do Knina.
U zaista oštroj konkurenciji, među vrsnim i iskusnim cvitarašima pobijedio je najmlađi među njima 16-godišnji Ante Zrilić Mladi iz Popovića. Drugo mjesto pripalo je prošlogodišnjem pobjedniku Mirku Kalcini Baći iz Lišana Ostrovičkih, a treće Branku Narančiću Baći iz Pridrage. – Prije šest godina sam se s obitelji vratio iz Švicarske i gotovo odmah priključio KUD-u Popovići, tim vjernim čuvarima narodnog blaga Popovića, benkovačkog kraja i Bukovice. Cvitare sam započeo svirati prije tri godine na poticaj predsjednika Zlatka Tokića i nadasve iskusnog cvitaraša Branka Tokića Staroga – uzbuđeno će Ante Zrilić Mladi.
Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, čiji je gradonačelnik gospodin Mirko Erstić i otvorio ovaj festival. Medijski pokrovitelji bili su Zadarski list, Radio Benkovac i Narodni radio, a uspješno trosatno vođenje cjele priredbe odradili su voditelji Anđela Marić i Mihovil Mijo Brkić.
Na manifestaciji je sponzorski bio prisutan i najpoznatiji svjetski proizvođač usne harmonike, njemačka firma HOHNER Instruments koja je sponzorirala ovogodišnjeg pobjednika. O suradnji s HOHNEROM govorila je Marija Dejanović, predsjednica TZ Grada Nina.
Valja istaknuti i nastup najstarije cvitarašice u Hrvatskoj, 81-godišnje Anke Perinić iz Vrsi, te nastupe u pauzama natjecanja kao što su svirači na dvojnicama iz KUD-a Popovići, nastup guslara Dane Jurića iz Dubravica, te diplara Mile Nimca iz Lišana Ostrovičkih i Nediljka Madžara iz Mirlović Zagore.
Zapažen je bio i nastup domaćina, muške skupine KUD-a Nadin, kombinirane ženske skupine KUD-a Nadin i Sv. Kata iz Zemunika, te tamburaškog zbora KUD-a Branimir iz Nina.
Ovacije publike na kraju je izazvao i nastup i poznatog hrvatskog blues glazbenika na usnoj harmonici Tomislava Golubana, koji nije štedio svoje majstorije muziciranja na ovom instrumentu.
Manifestacija je završila spektakularnim vatrometom i bogatim domjenkom s tradicijskim jelima ovog kraja, uz najavu da se vidimo i dogodine.
Najbolji cvitaraši s ovog natjecanja pozvani su da krajem listopada ove godine u Trossingenu u Njemačkoj sudjeluju na šestom svjetskom natjecanju u sviranju usne harmonike “World Harmonica Festival 2009.”, gdje će se natjecati s najboljim svjetskim “cvitarašima” iz 30-ak država Europe i svijeta.

Natjecatelji:
Mirko Kalcina Baćo (Lišane Ostrovičke), Ivan Grbić (Nin), Anka Perinić (Vrsi, Branko Tokić Stari (Popovići), Ante Zrilić Mladi (Popovići), Josip Pinčić Badža (Zemunik Donji), Ante Pinčić (Zemunik Donji), Branko Narančić(Pridraga), Živko Vinketa Žile (Nadin), Marko Mikulić Maćo (Gorica), Šime Radović (Vir), Martin Burić (Mirlović Zagora), Dane Jurić (Dubravice), Marko Tadić (Vukšić), Božidar Vidaković (Briševo), Šime Šarlija Duja (Jasenice), Ivica Jovančević (Galovac), Joso Nimac (Lišane Ostrovičke), Milan Odžaković Milo (Nadin), Šime Jurić Mimiša (Škabrnja).

Skip to content