20.01.2023
Home » Novosti » Otvorenje Braštine
Otvorenje Braštine

Otvorenje Braštine

Svečano otvorenje radova na “Braštini”

Zgrada je sklop javnih i poslovnih djelatnosti te će u donjem dijelu biti poslovni sadržaji – restoran, poljoprivredna ljekarna, pošta, trgovina i kafić, dok će na katu biti prostorije općine, vijećnica i matični ured

Gotovo tri milijuna kuna uložit  će se u javno-poslovnu zgradu  Braština u Lišanima Ostrovičkim u kojoj će uz poslovne  prostore biti smještena i  općina, rečeno je to jučer na  svečanom otvaranju radova koji bi trebali biti gotovi do kraja  listopada. Uz brojne načelnike  susjednih općina, otvorenju su  nazočili i državni tajnik Josip  Borić te dožupan Đani Bunja, a  okupljene je pozdravila Ivana  Dević, načelnica Općine koja je  istaknula da je još 1998. godine  krenula realizacija zgrade te da  ovo nije predizborni trik.

– U današnje vrijeme je vrlo  popularno što god se napravi  pripisati nekim predizbornim  trikovima, ali od 1998. godine  do danas vladali su lijevi i desni,  promijenili smo tri predsjednika i tri župana Zadarske  županije, a ja sam peti načelnik  općine. To govorim da se ne bi  minimalizirao trud koji smo  uložili ja i djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s tajnikom Božićem,  koji je uistinu bio potpora cijelom ovom projektu. Zgrada  je sklop javnih i poslovnih djelatnosti te će u donjem dijelu  biti poslovni sadržaji – restoran,  poljoprivredna ljekarna, pošta,  trgovina i kafić, dok će na katu  biti prostorije općine, vijećnica  i matični ured. Geografski je  smještena na vrlo dobrom položaju i nadam se da ćemo uspjeti iskoristiti cijeli ovaj prostor. Želim zahvaliti svim  mještanima koji su se bez ikakve naknade odrekli svoga zemljišta u korist ove zgrade, jer  nekad su ovo bile izuzetno vrijedne poljoprivredne parcele i  želim zahvaliti svojim kolegama bivšim načelnicima, jer svaki od njih je uložio dosta truda i  energije u ovaj projekt, iako je  meni pripala čast potpisati ugovore za financiranje i ugovore s  izvođačem radova, kazala je  Dević.

Istaknula je i kako bi radovi  trebali biti gotovi do kraja listopada te da će za poslovne  prostore biti raspisan javni natječaj te da jedva čeka preseljenje Općine u novu zgradu,  jer trenutačno dijele prostor s  dječjim vrtićem.

Đani Bunja, dožupan Zadarske županije podržao je projekt  i obećao nastavak vrlo dobre  suradnje Zadarske županije i  Općine Lišane Ostrovičke.  Okupljene je i uime ministra  Božidara Kalmete pozdravio  državni tajnik Josip Borić, koji  je rekao kako je objekt financiran iz zajma europske investicijske banke, koji je započeo  2005. godine te da je ovo samo  jedan od dvadesetak objekata  koji se grade na području Zadarske županije.

– Vrijednost investicije je tri  milijuna kuna, a izvođač radova  je Kulić invest, dok nadzor provodi Gyn Compani te se nadamo da će do sredine sljedeće  godine zgrada biti u potpunoj  funkciji. Nadamo se i da ćemo  konačno, iz trećeg puta, završiti  ovaj objekt na korist svih žitelja  ove male općine koji bi ovdje  mogli naći svoj interes i možda  zadovoljiti poslovne potrebe u  smislu da se nađe nekoliko radnih mjesta zbog poslovnih  prostora, a svakako tu će se  preseliti i općina kada sve bude  spremno. To je još jedan od  objekata koje smo ovdje financirali, a najvažnije za ovo područje je vodoopskrbni sustav  koji je krenuo iz pravca Benkovca i pravca Lišana i još nedostaje nekih 5 kilometara da  se oni spoje i ovo područje će  dobiti vodovodnu mrežu, kazao  je Borić.

Za kulturno-umjetnički program pobrinuli su se članovi  KUD-a “Sv. Nikola Tavelić” koji su okupljenima prezentirali  ojkavicu ili po njihovom orzenje, koje je uvršteno na  UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine. Građevinu je blagoslovio fra Jozo Jukić.

 

 

Skip to content